Енциклопедия

Раздел Статии:

Аронията е подходяща за планинските градини

Аронията е подходяща за планинските градини

През последните години аронията се радва на все по-засилващ се интерес, заради диетичните и лечебните свойства на плодовете си. В прясно състояние те отстъпват по вкусови качества на познатите ни наши и вносни южни плодове, но са много приятни в компоти, сокове или сиропи.

Аронията е лесна за отглеждане. Може да се формира като дърво или като храст високи около 2,5-3 м. Отличава се с добра устойчивост на ниски температури и не страда от късни пролетни мразове. Добрата й студоустойчивост дава възможност да се отглежда на 1200-1500 м надморска височина. Издържа до 27-30ºС под нулата. Въпреки високата й студоустойчивост, не бива да се засажда в затворени котловини, където много студените въздушни маси се задържат за дълъг период. Най-добре понася влажен и прохладен планински климат. С успех се отглежда и в равнините, но там се налага и напояване. Най-подходящи за аронията са плодородните почви със среден механичен състав. Трябва да се избягват варовитите почви. Преди засажането дълбоката обработка на почвата и обогатяването й с 5-6 кг угнил оборски тор, с 20-30 г суперфосфат и 15-20 г калиев сулфат на квадратен метър се отразява добре на началния растеж. За засаждане се използват вкоренени резници, издънки или растения, получени от семена. Засаждат се на дълбочината, на която са били в разсадника преди изваждането им.

Редовно и обилно растенията встъпват в плододаване още на втората година след засаждането. Плодовете са дребни (1-1,5 г) и черни. Узряват почти всичките едновременно към края на август и се обират наведнъж. Издръжливи са на кратковременно съхранение и на превоз, което е и гаранция за по-пълното им оползотворяване. От едно растение се добиват средно по 15 кг плодове.

 

За да поръчате разсад за арония, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 332 | Прочетено във Вестник за градината