Енциклопедия

Раздел Статии:

Ако ще гледате броколи, сейте вече разсада

Ако ще гледате броколи, сейте вече разсада

Есенното производство на броколи е най-перспективно за нашите условия. За разсад се сее към края на юни. Така главите ще се образуват в по-прохладно време (септември-октомври) и при скъсяващ се ден, а това има значение за качеството им. Броколито се отглежда по-гъсто, отколкото цветното зеле. За да произведете разсад за 100 кв. м., ще ви трябват около 10 г семена. На 1 кв. м. се засяват 4-5 г.

Растенията ще станат силни, ако няма плевели сред тях. Когато разсадът е много гъст, е необходимо да се прореди. Може и да се подхрани. Земните бълхи силно нападат броколито, срещу тях пръскайте навреме.

 

Киселите почви не са подходящи

 

След около 40 дни разсадът е готов. Обикновено това е краят на юли, началото на август. Само след обилна поливка може да оскубете растенията. Те не бива да прерастват, само от младите и здравите ще получите качествена продукция.

Макар че не е много взискателно, броколито расте най-добре на черноземни и ливадно-алувиални почви, овлажнени, с неутрална реакция. Угнетява се на кисели. На песъчлива почва без торене не става добро. Отзивчиво е на торенето оборски тор.

 

Избирайте хибриди с едри зелени глави

 

Има сортове със зелена и с виолетова окраска на листата. С виолетовата обикновено са късни и главата е по-груба. За нашите условия значение имат сортовете със зелени глави. Те може да се групират като ранни, средно ранни и късни.

Различията обаче в дължината на вегетационния период не са съвсем категорични. По-важни са разликите между някои техни качества: големина и плътност на главата, едрина на пъпките, устойчивост на цъфтеж, брой на страничните главички след отрязването на централната. Някои имат по-голяма централна глава и само няколко странични. Те се прибират за кратък период. Други са с по-малка централна глава, но са с много странични главички и се прибират по-дълго време. Успешна селекция имат холандски, немски и японски фирми. Препоръчваме ви да избирате средно ранни хибриди, които образуват сравнително едри глави и повече странични след отрязването на централната.

 

За да поръчате семена за броколи, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 357 | Прочетено във Вестник за градината