Енциклопедия

Раздел Статии:

Ако доматите загниват откъм върха, пръскайте с калциев двухлорид

Ако доматите загниват откъм върха, пръскайте с калциев двухлорид

Върховото гниене се среща не само по плодовете на доматите, но и на пипера и патладжана. Болестта засяга зелените плодове. По върховете им в началото се образуват дребни, воднисти петна, а по-късно се разрастват и обхващат по-голямата част от плода. Загнилото място е оградено от здрава тъкан и засяга кожицата и тънък пласт от месото под нея. Гниенето е сухо, но при заразяване с гъби и бактерии, развиващи се в мъртви тъкани, може да стане мокро.

Заболяването се дължи на нарушен воден режим и недостиг на калций. Това се случва, когато след силен растеж в началния стадий на развитие настъпва дълъг период на засушаване. Обилното азотно торене и много влага по-късно благоприятстват развитието на заболяването. Слабото усвояване на калция се дължи на високо съдържание на калий, натрий и магнезий в почвения разтвор.

Калцият не се придвижва от по-стари клони към по-млади и временният недостиг може да причини повреди по нарастващите растителни части. При засушаване разтворимите соли от по-долните слоеве се отлагат на повърхността. При дъжд и обилна поливка слизат обратно и се сгъстяват около корена, а така се задържа усвояването на калция.

Ако установите върхово гниене на доматите, пипера или патладжана, може да внесете суперфосфат. Избягвайте обилното наторяване. Напръскайте с 0,5% калциев двухлорид, той се се приема веднага чрез листата.

 

 | Views: 486 | Прочетено във Вестник за градината