Енциклопедия

Раздел Статии:

Абелията – една непозната красавица

Абелията – една непозната красавица

Абелията (Abelia) е слабо позната у нас. Нейна родина са субтропичните райони на Югоизточна Азия и при нашия климат се отглежда единствено за стайна или балконска украса.

Като саксийна култура абелията е сравнително дребно растение с тънки, дълги, увиснали клончета, които докато са млади, са обагрени в красив розов цвят, а след това стават кафяви. Много красиво изглеждат дребните, продълговати, заострени към върха листенца, разположени срещуположно. На цвят са тъмнозелени и блестящи.

Цветовете са сравнително едри, с пет сраснали листчета, събрани в кичести съцветия, които излизат от пазвите на листата. Окраската обикновено е бяла, при различните сортове може да бъде с жълто или розово гърло или изцяло розова. Ароматът им е силен и много приятен. Цъфти продължително – от април до късна есен. Семена при нашите условия завързва изключително рядко.

 

Предпочита леко кисела почва

 

Абелията расте добре на светли, но защитени от обедното слънце места. През лятото изисква обилно поливане, често опръскване с прохладна вода и подхранване с минерални и органични торове. През зимата поливките са умерени и само когато почвата добре просъхне. Почвата трябва да е добре запасена с хранителни вещества, плътна и водопроницаема. Реакцията (рН) трябва да е слабо кисела – 5,5-6. Поради интензивния растеж понякога се налага да се пресажда по два пъти през лятото. Когато се отглежда в контейнер, пресаждането се извършва на две-три години.

През пролетта се изрязват изсъхналите клонки, а дългите се съкращават наполовина.

 

Вкоренете клончета във влажен пясък

 

Размножаването става през пролетта с полувдървесинени клончета, които се вкореняват много лесно през цялата пролет и лятото. За вкореняването се използват влажен пясък, перлит или торф. Младите растения бързо оформят красиво храстче и зацъфтяват още същото лято.

 

За да поръчате разсад за абелия, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 249 | Прочетено във Вестник за градината