Енциклопедия

Раздел Статии:

Спазвайте сроковете за сеитба

Спазвайте сроковете за сеитба

За доброто развитие и растеж на зеленчуците голямо значение има срокът на сеитбата. Той зависи и се определя така, че вегетацията на растенията да минава при най-благоприятното съчетание на климатичните фактори. Според срока за сеитба зеленчуците могат да се сеят през пролетта, лятото, есента и предзимно.

Сеитбата през пролетта започва веднага щом стане възможно да се работи на полето. Обикновено това е февруари и началото на март. За да поникнат дружно семената, по това време трябва да се засява на много добре подготвено място още през есента или още в зимните месеци.

Най-рано се сеят студоустойчивите култури – лук, грах, моркови, магданоз, репички, спанак. По-късно, когато почвата се затопли и достигне до 10 градуса, а опасността от слани е отминала, се засяват по-топлолюбивите – домати, фасул, краставици, дини, пъпеши.

 

Дълбочината – според размера

 

На каква дълбочина да са семената, зависи от типа и обработката на почвата, срока на сеитба и изискванията на семената. На дълбочина 1-3 см се пускат дребните семена на лука, доматите, зелето, морковите, салатата. На 3-4 см – средно едрите – на краставиците, дините, пъпешите, спанака. Едрите семена на фасула, баклата, граха, тиквите да са на 4 – 6 см дълбочина.

Пролетните посеви обикновено не се нуждаят от поливане, но то се налага, когато настъпи силно засушаване.

За да поръчате семена за различни зеленчуци, НАТИСНЕТЕ ТУК

 

 | Views: 319 | Прочетено във Вестник за градината