Енциклопедия

Раздел Статии:

Сложете есхинантуса на светло, за да се отрупа с цвят

Сложете есхинантуса на светло, за да се отрупа с цвят

Това тропическо чудо се среща във влажните гори на Югоизточна Азия. Дългите стелещи се клонки, покрити с месести сочни листа, през лятото се покриват с гроздове от изискани цветове и пъпки, които напомнят отворено червило. Цветето се разкрива в цялата си красота, ако е засадено във висяща кошница.

Въпреки екзотичния произход есхинантусът е особено търпелив към домашни условия. Трябва да се постави на място, отдалечено от слънчеви лъчи. Но достатъчно добре осветено, особено през зимните месеци. Светлината е изключително важна, тя осигурява добрия цъфтеж през следващата година. Растенията се нуждаят от постоянна топлина и не обичат колебанието в температурата. Добре е да се сложи на източен или западен прозорец, но добре вирее и на северен. Понижената температура около прозореца до 15-18 градуса е в полза на растението, така се стимулира следващото цъфтене. През периода декември – януари е в период на покой. Тогава трябва да се понижи температура и да се намалят поливките, тогава се формират цветните пъпки. В същото време заради студ може да опадат листата.

През лятото цветето трябва да се полива умерено, след като изсъхне повърхностният слой Продължителният застой на влага в почвата е пагубен за растението, особено през зимния период. При хронично пресушаване опадват листата на цветето. Растенията са чувствителни към водите, наситени с калций. Затова се препоръчва да се направят по-меки. Добре се отразява пулверизирането на листата с топла вода в периода на растеж. От пролетта до есента се препоръчва подхранване с комплексни торове.

Красивият есхинантус се размножава с връхни резници с дължина около 10 см през пролетта или началото на лятото. Няколко клонки се поставят в началото на лятото в саксийка с пясък и торф. Долните  листа трябва да са почистени. Съдът се поставя в найлонова торбичка. Изобщо саксийката трябва да е на топло място, температурата на почвата да е около 22-25 градуса. Вкореняването протича бързо – за една-две седмици. След това в началото торбичката се разтваря, а после изцяло се маха, като по този начин се дава на растението възможност да се аклиматизира. Вкоренените клонки се засаждат по няколко в саксия, за да се получи гъста корона около нея. За да се стимулира разклоняването, на първо време клонките трябва да се пречупят. Почвата трябва да е е хранителна и едновременно с това хигроскопична.

През пролетта преди цъфтежа растението се пресажда в саксии с 1 или 2 см по-голям диаметър. Необходим е добър дренаж. За да се запази красив видът на храстчето, може да се наложи да се оформи с ножица. Най-добре есхинантусът изглежда до 4 години.

 

 | Views: 133 | Прочетено във Вестник за градината