Енциклопедия

Раздел Статии:

Растителна защита в овощната градина през ноември

В зависимост от степента на опадане на листата, есенното пръскане на костилковите видове в овощната градина, обикновено се провежда към края на октомври или в началото на ноември. Пръска се, когато най-малко 50% от листата са пожълтели или опадали. Пръскат се кайсии, праскови, нектарини, череши, сливи срещу болестите: кафяво гниене, сачмянка по сливата, бактериоза по кайсията. Разрешен за минимална употреба срещу тези болести по изброените видове дървета е медсъдържащият препарат витра 50ВП – в доза 150 г/дка с работен разтвор 40-100 л/дка.

За минимална употреба този препарат е разрешен и срещу опасната болест „цитоспороза” по костилковите дървета. Прилага се в същата доза – 150 г/дка с работен разтвор 40-100 л/дка по същото време.

Хубавите дни през месеца използвайте за изпълняване на набелязаните агротехнически мероприятия за основно почистване на овощната градина: изрязване и изгаряне на гъсеничните гнезда, изрязване на изсъхналите, засегнати от различни болести клони и клонки, отстраняване на мумифициралите плодове и изсъхналите цветни букетчета, остъргване, събиране и изгаряне на старата напукана кора. Изрязване на изсъхналите от корояди, щитоносни въшки, вирусни болести клони, изкореняване на силно засегнатите дървета, замазване на получените при резитбата рани с блажна боя или овощарски мехлем, събиране и унищожаване на отсечената дървесна маса. Унищожаване на опадалите листа и повредени плодове с подходяща обработка на почвата – по-дълбоко изораване или по-дълбоко прекопаване и заравяне. Намазване на стъблата и долната част на скелетните клони с варно мляко, при което се осигурява равномерно затопляне на кората при силно слънцегреене през студените зимни дни.

Провеждането на тези мероприятия до голяма степен подпомага опазването на овощните дървета през следващия вегетационен период от болести и неприятели, които остават да зимуват в овощната градина.

 

 | Views: 1063 | Прочетено във Вестник за градината