Енциклопедия

Раздел Статии:

Размножаване на рози за любители

Размножаване на рози за любители

Сортовите рози се размножават само по вегетативен начин, тоест чрез облагородяване, резници и отводи. Сортовите особености при посева не се съхраняват, затова чрез семена се размножава само шипката.

Лятото е най-подходящият сезон за размножаване на розата чрез резници. Когато започвате работа, трябва да имате предвид, че резниците от различни сортове и видове рози има различна способност за образуването на корени. Добре се вкореняват резниците на по-голяма част от сортовете рози от групата Флорибунда, полиантови, катерливи и миниатюрни, а трудно образуват корени чайно-хибридните.

За нарязването на резници са подходящи цъфтящи или току-що прецъфтели полувдървесинени филизи. Нарежете резниците от средната част на филизите. Не отрязвайте много от един храст, нито от една клонка. Това ще отслаби растение и то няма да зимува добре.

Изберете мрачен, негорещ ден, в горещото време работете сутрин. Поставете срязаните филизи във вода и поставете на сянка. Не отлагайте нарязването на резниците. Долният срез направете косо, непосредствено под пъпката, горния – на 0,5 см над пъпката. Долният лист изрежете съвсем, а горният – наполовина. Ползвайте ново бръснарско ножче или много остър нож. Резниците обработете с вкоренител.

За засаждане използвайте парник, който е попълнен с угнил оборски тор и чист речен пясък на слой 5 см. За вкореняването на малко количество резници направете си минипарник. Така на петлитрова пластмасова бутилка трябва да изрежете дъното или отрежете горната част. Резниците поставете на хубава почва, поставете бутилката върху тях и засенчете. В първите две седмици в слънчеви дни опръсквайте често, до 6 пъти на ден. В горещо време рамките на парника или бутилката повдигнете на няколко сантиметра за проветряване. Най-подходящата температура на въздуха за вкореняване е 20-22 градуса, влажност на въздуха – не по-ниска от 90%.

В рамките на две седмици ще се образува калус и за още две – корени. След 4 седмици постепенно започнете да намалявате опръскването, да усилвате проветряването и постепенно да сваляте сянката.

Вкорените резници е най-добре да оставите да зимуват в парника, като ги укриете в късна есен. За укритие използвайте елови клонки, които ще защитят резниците и от мишките. Отгоре върху тях насипете сухи листа или стружки на слой не по-малко от 20 см, а след това наложете рамките или поставете по-големи дървени сандъчета и поставете здраво фолио.

 

 | Views: 1259 | Прочетено във Вестник за градината