Енциклопедия

Раздел Статии:

Прорасналият лук не е за изхвърляне

Прорасналият лук не е за изхвърляне

Съхранявате ли сух лук  или така наречения лук на глави, някои луковици започват да прорастват. Бързата им употреба не винаги е възможна. Затова пък можете да ги превърнете в лук за пера. Ако имате полиетиленова оранжерия, засаждайте ги в нея. За да им осигурите повечко топлина, над оформящата се лехичка може да изградите и полиетиленов тунел. Има ли температура 3-4 градуса, лукът нараства, макар и много бавно. През деня, особено в слънчеви дни температурата под полиетилена е значително по-вискоа, а за да не се понижи много през нощта, тунелите може да покриете и с по-плътна завивка – рогозки, платнище и др.

Не е изключено за вас по-удобно да се окаже засаждането на прорастващите глави в сандъчета. Тях може да настаните в подходяща сграда със стопанско предназначение, може да ги премествате от място на място, където условията ще са по-добри.

Този лук не се нуждае от богата почва, може да е чист речен пясък. Растежът се осигурява от резервните хранителни вещества, натрупани в луковиците. Затова ги засаждайте и плътно една до друга.

Това е начин не само просто да не изхвърлите част от съхранявания лук, а да имате и пресен зеленчук през зимата.

 

 | Views: 319 | Прочетено във Вестник за градината