Енциклопедия

Раздел Статии:

Проверете кълняемостта на семената си

Проверете кълняемостта на семената си

Голяма част от зеленчуковите култури се размножават чрез семена, затова осигуряването на чист посевен материал е от голямо значение. Количеството му се определя от времето на беритбата и от начините на съхраняване, като най-важното е запазването на жизнеспособността. Способността на семената да покълват при оптимални условия при различните зеленчукови видове е различна. На първо място тя се определя от възрастта на семената. Има такива, които запазват своята кълняемост до 6-8 години, докато други след двегодишно съхраняване вече са стари. По-дребните семена имат по-къс, а едрите – по-дълъг живот. Можете да съхраните семената от диня, пъпеш, тиква – до 6-8 години; от салата, спанак, репички, пипер, цикория – до 4-5 години; от грах, фасул, домати, лук, моркови, целина, салатно цвекло, аспержа – до 3-4 години; от магданоз, резене – до 2-3 години; от пащърнак, черен корен, копър – до 1 година.

Кълняемостта се определя от броя  покълналите от 100 семена. Например, ако при средна проба от 100 семена, 95 от тях са покълнали, а 5 не са, кълняемостта е 95%.

Продължителността на кълнене пък се определя от времето на засяване. Сравнително лесно покълват семената на грах, фасул, следвани от пипер и домати, а по-трудно на морковите, целината и др.

 

Опитайте сами

 

В порцеланова чиния се разстила памук на пласт, като върху него се поставя бяла книжна салфетка. Напоявате обилно с вода. Поставяте 100 семена и ги покривате отново с бяла салфетка, която се навлажнява. След това покривате чинията с алуминиево фолио, за да намалите изпарението. След 10-12 дни преброявате здравите поници. Така ще пресметнете и какъв е процентът на кълняемост на семената ви.

 

Съхранявайте ги правилно

 

–              дръжте ги на хладно, сухо и проветриво място без опасност от гризачи и насекоми, опаковани в книжни или платнени торби, за да могат да се проветряват;

–              във всеки пакет поставете етикет с вида, сорта, годината на добиване на семената, кога са узрели първите плодове, произхода на сорта,  устойчивостта му към вредителите;

–              температурата в помещенията не трябва да е по-ниска от 5-6 градуса и по-висока от 15 градуса;

–              отстранявайте повредените семена, както и тези, в които се появяват вредители.

 

 | Views: 116 | Прочетено във Вестник за градината