Енциклопедия

Раздел Статии:

Практични съвети за запазване на лука

Практични съвети за запазване на лука

Можете да съхранявате лук на хладно място при температура по-ниска от 18 градуса или на балкона, главното е температурата да бъде постоянна. Лукът, който се оставя за съхранение, трябва да бъде добре просушен.

Най-добре е да съхранявате лютиви сортове лук. Те се запазват по-дълго време – от есента до края на април, а сладките и полусладките сортове могат да се употребяват до януари. Лукът се изкопава внимателно с мотичка, когато перцата му полегнат. Ако просто ги изскубете, най-вероятно ще повредите дънцето на луковицата. А това може да доведе до загниване на продукцията. Ако пък лукът преседи в почвата, вероятността от заболявания ще се увеличи, затова действайте в точния момент. Луковиците трябва да се просушат, внимателно да се почистят корените и да се изрежат перата. Сортирайте по размер и приберете за съхранение.

Лукът се съхранява по различен начин: делече от парното, той се поставя в кошница, картонена кутия, платнени торбички, стари чували или в плетени чанти. Закачват се на прозореца в кухнята или в по-прохладно място, но стига то да не е влажно. Лукът, сплетен на плитка, не се разваля дълго време.

В последно време за съхранение на лук и чесън започнаха да се използват картонени кори от яйца. Във всяка форма се поставя глава лук или чесън. Ако реколтата е много голяма, то можете да я съхрантявате и в мазето при температура от 1 до 20 градуса на лавици, като насипете луковиците на слой, дебел 20-40 см.

За да се съхрани добре чесънът, трябва своевременно да го съберете: когато той е узрял, но не е презрял, а луковицата все още не се е разделила на скилидки. Просушете луковиците добре на слънце за 4-5 дни, след това изрежете стеблата, корените изгорете на свещ. В емайлиран съд насипете едра суха сол, като наредите и луковиците. Стръскайте няколко пъти, за да може солта да мине между чесъна. Съхранявайте в прохладно място. Можете също така да запазите чесъна и в хартиени пакети на сухо място или в картонени кори от яйца.

 

 | Views: 2141 | Прочетено във Вестник за градината