Енциклопедия

Раздел Статии:

Подгответе градината за ранните зеленчуци

Подгответе градината за ранните зеленчуци

На всеки, който има градина, му се иска колкото е възможно по-рано напролет да откъсне първите домати, краставици или чушки. Всичко това ще зависи от добрия избор на сорта, от навременната сеитба на разсада, на разсаждането и на грижите след него, но онова от което зависи сега, е добрата подготовка на почвата, на която ще се отгледат тези растения.

За споменатите зеленчуци много е важно през есента почвата да бъде обработена дълбоко. Грешка е да се чака цялата градинска площ да се освободи и от най-късните зеленчуци (праз, моркови, целина, зеле, карфиол) и тогава да се пристъпи към обработката й. Това трябва да става веднага щом площта се освободи от предшественика. През октомври тази възможност вече я има. Професионалните градинари се радват да засаждат зеленчуци след житни култури и тогава изорават дълбоко площта веднага след жътва, още през юли и август. В малката градина трудно е да се организира сеитбообръщение с участие на житни растения, но доколкото се извършва някаква смяна, към подготовката на почвата трябва да се пристъпи при първа възможност. А основният инструмент е правата лопата.

За ранните домати площта се обработва на дълбочина 25-30 и повече сантиметра или докъдето стига правата лопата. С тази обработка се заравят на квадратен метър по 4-5 кг угнил или полуразложен оборски тор, 50-60 г двоен суперфосфат и 10-15 г калиев сулфат. За пипера дълбочината на обработката е същата, същото е и препоръчваното количество оборски тор, но суперфосфатът и калиевият сулфат може да са малко по-малко. Оборският тор и за пипера, и за доматите може да бъде частично или напълно заменен с компост. За краставиците с обработката на почвата се внасят  повече органични торове – по 5-7 кг полуразложен оборски тор или компост, 40-50 г двоен суперфосфат и 30-40 г калиев сулфат на квадратен метър.

Най-добре е обработената почва да остане на едри буци до пролетната обработка. Това ще даде възможност водите от есенно-зимните валежи да проникнат по-дълбоко, ще загинат и някои вредители по зеленчуците. А до пролетта буците сами ще се разпаднат.

 

 | Views: 230 | Прочетено във Вестник за градината