Енциклопедия

Раздел Статии:

От какви резитби се нуждаят миниатюрните рози

От какви резитби се нуждаят миниатюрните рози

Когато си купите нова саксийна роза, вие трябва да й помогнете колкото може тя по-бързо да се адаптира към новите условия. Веднага почистете цветовете и я пресадете. Ако в саксията има няколко растения, трябва да ги разделите всичките в отделни съдове. Ако е едно растение, задължително го преместете в по-широк и по-дълбок съд.

За да може саксийната роза да цъфти и да расте интензивно, а старите клонки да се заменят от млади, трябва редовно да я подрязвате.

През пролетта се работи с ножицата за формирането на храста, за да цъфти той по-обилно, да се образуват по-големи цветове и по-добре развити клонки. През лятото, с изрязването на всички увехнали цветове и формирали се плодове, се регулира процесът на цъфтежа. През есента се прави санитарна резитба непосредствено преди периода на зимен покой. При пролетната резитба се отстраняват всички слаби и излишни, сгъстяващи короната клонки. Оставените филизи се изрязват на височина 3-5 пъпки от основата на храста. Височината на резитба зависи от сорта, силата на растежа и предназначението на розите.

 

 | Views: 289 | Прочетено във Вестник за градината