Енциклопедия

Раздел Статии:

Отгледайте си салатки в саксия

Отгледайте си салатки в саксия

Вкусни, пресни салатки можете да си отгледате и на балкона на вашето жилище още преди да е дошъл следващият производствен сезон. За тази цел трябва да ги засеете в саксия или голямо сандъче и да ги поставите на място, където ще можете да им осигурявате нужните количества вода. Имайте предвид, че контейнерите, в които ще настаните разсада, са по-плитки от почвата в лехата и водата много по-бързо ще се изпарява от насипания в тях субстрат. За салатки в саксия изберете сортове и видове, които сте опитвали преди и сте доволни от получените резултати. Можете да вземете и такива марули, които след отрязването на главата, развиват нови листа. След като се хванат растенията, осигурявайте им ежеседмично торене с течни препарати.

 

Какво ви е нужно?

 

Пластмасова саксия или контейнер с диаметър 45 см, разсад от маруля или салата, семена, почвен субстрат за зеленчуци, садило;

 

Какво да сложите?

 

За отглеждане в контейнер са подходящи малки салатки от различни сортове. На едно място можете да насадите и репички, миниатюрни морковчета и зелен лук.

 

Как да го направите?

 

  1. Напълнете контейнера с почвената смес за зеленчуци. Купеният или произведеният от вас разсад трябва да се навлажни, така че лесно да се извади от съда, в който е бил досега. В едната половина на контейнера  с помощта на садило засадете салатките, като оставяте по 10 см разстояние между корените.
  2. В другата половина на контейнера направете две браздички на разстояние 15 см една от друга и засейте семена на марули или репички. Така ще имате продукция за по-дълъг период от време или пък свежа репички за зимните си салати.
  3. Полейте с вода и двете страни на контейнера. Поставете го близо до кухнята, на светло място и само чакайте растенията да се развият добре. Пазете ги от болести и неприятели.
  4. Салатките от разсад скоро ще бъдат готови за консумация. Изтеглете цялото растение от почвата и след това изрежете корените му.
  5. Когато се освободи място в контейнера, можете да засеете отново семена, за да получите нова реколта.
 | Views: 4079 | Прочетено във Вестник за градината