Енциклопедия

Раздел Статии:

Няма по-вредна болест от струпясването

Няма по-вредна болест от струпясването

В една стара, издадена преди около сто години книжка се препоръчва клоните и стволовете на заболелите от струпясване дръвчета през зимата да се намокрят с 10 % разтвор от железен сулфат. По-добре е обаче да използвате бордолезов разтвор. За да спрете заразата, не забравяйте да съберете и изгорите болните и засъхналите листа.

Причинителят на струпясването по ябълката Venturia inaequalis и по крушата Venturia pirina прези-мува върху опадалите болни листа. След като настъпи пролетта, започват дъждовете и спорите узряват. Вятърът ги разнася из цялата градина. Попаднали върху растението, те се развиват тъкмо когато пъпките се разтварят. Ако има капки по листата и са се задържали около 6 часа, а температурата е 15-20°С, ще стане само след 4 часа, при 6-7°С – за 27 дни. Това обяснява факта защо във влажни и непроветриви градини болестта се развива силно. След около 10-14 дни върху листата ще се появят петна с кадифен оттенък. Силно напетнените пожълтяват и окапват.

Заразените плодове също се покриват с петна. Под кадифения слой тъканта заприличва на корк. Тя се напуква, когато плодът расте. Ако ябълките се повредят рано, те стават криви, невзрачни.

При силно поразяване едно ябълково дърво през есента остава без листа и плодове, загубата от реколта е голяма. Но и през следващата година няма да има плод.

Учени от много страни още в началото на миналия век са се замисляли сериозно за мерките, които да предпазят ябълката от тази напаст. Дори се е предполагало, че зелените ябълки не се развалят, защото в тях се съдържа повече ябълчена киселина, а в узрелите плодове тя е по-малко, та затова те са по-податливи на струпясване. Чувствителността на сортовете ябълки и круши играе съществена роля за проява на болестта. От отглежданите у нас сортове устойчиви са Джонатан, Тетовка, редица разновидности на Ред делишъс и на Голдън делишъс.

Всички условия, които съдействат за задържане на влагата по листата и плодовете, причиняват по-силна проява на болестта. Среща се по-често при ниски и влажни места, при сгъстени корони на дърветата и едностранчиво азотно торене. Развитие на струпясване по време на съхранение на плодовете е възможно само когато заразяването е станало в градината и продължава в помещенията.

 

 | Views: 167 | Прочетено във Вестник за градината