Енциклопедия

Раздел Статии:

Не дръжте каладиума на течение

Не дръжте каладиума на течение

Каладиумът (Caladium) е от семейство Змиярникови. Родината на това растение е Южна Америка. В природата съществуват 15 вида. Растението не понася температура по-ниска от 16 градуса и не търпи въздушни течения. Най-известен е двуцветният каладиум (Caladium bicolor) – тревисто безстъблено растение. Има продълговати клубени, около 10 см дължина. Листата са на дълги дръжки, със стреловидна или копиевидна форма, до 30 см дължина. Дребните невзрачни цветове са събрани в съцветия, които са характерни за семейство Змиярникови. В културното цветарство са разпространени много хибридни форми с различна окраска на листата. Така при едни повърхността на листата е червена, при други е сребриста, но при болшинството е двуцветна, например сребриста с тъмнозелен край или червена със сребристи или зелени капки.

През лятото каладиумът се нуждае от стайна температура, не по-висока от 25 градуса, тъй като при горещините е трудно да се поддържа нужната влажност на въздуха. През есента растението преминава в период на покой, който трябва да се осъществи при температура 16-18 градуса. Каладиумът трябва да се държи на ярка разсеяна светлина, задължително засенчвайте от преките слънчеви лъчи особено в обедните часове. Добре расте на източен или северозападен прозорец.

Поливайте от пролетта до есента обилно, но почвата не трябва да е прекалено мокра. С отмирането на листата поливането се съкращава, а след това се прекратява съвсем. В периода на активен растеж от април до август през 2 седмици торете с течни торове за листнодекоративни стайни растения. Каладиумът обича влажният въздух, затова през лятото саксията трябва да постави на подложка от влажен керамзит. Опръсквайте само с мека вода през ситен разпръсквач.

Ще го размножите чрез дъщерни клубени.

 

 | Views: 146 | Прочетено във Вестник за градината