Енциклопедия

Раздел Статии:

Неотменни грижи за мушкатото

Неотменни грижи за мушкатото

Вашето мушкато ще цъфти от пролеттта до есента всяка година, ако прекарва зимите в прохладно и светло помещение и получава необходимата му малка доза от грижи.

 

Премахнете цветовете!

Изрежете цветоносите, независимо от това дали има цветове или са се образували пъпки. Това ще помогне на растението да съхрани енергията си.

 

Откъсвайте застарелите листата!

Повечето листа на мушкатото през зимата увяхват. Внимателно откъсвайте пожълтелите и завехващи листа. Не ги изрязвайте с ножица, за да не останат да стърчат сухите дръжки.

 

Не подценявайте резитбата!

За да се радвате на кичести растения, през пролетта трябва да ги подрежете силно. Запазва се само основата на разклоненията. Върховете на клонките могат да се използват като резници за вкореняване.

 

Поливайте много пестеливо!

За мушкатото е подходящо светло помещение с температура 5-12 градуса. През зимата то ще мине без ярко осветление, затова можете да го поставите далече от прозореца.

През студените месеци поливайте рядко, защото това растение натрупва запаси от влага в стъблата си и ги използва дълго. Почвата в саксията трябва да бъде само леко овлажнена и до следващото поливане повърхността й напълно да е изсъхнала. До март подхранването е изключено.

 

 | Views: 208 | Прочетено във Вестник за градината