Енциклопедия

Раздел Статии:

Неинфекциозни болести по доматите

Неинфекциозни болести по доматите

Различните неинфекциозни болести по доматите могат да засегнат както корените и кореновата шийка, така и листата и плодовете. Някои от тях се наблюдават и по пипера и патладжана. Ще ви запознаем с най-често срещаните неинфекциозни болести по доматите и начините за предотвратяването им.

  • Задушаване на корените – появява се при обилно поливане на растенията или продължителен дъжд. Функциите на корените се нарушават, растенията не се изхранват нормално и увяхват. В областта на кореновата шийка се явява тъмна линия, под която корените започват да се разлагат. Ако проявата на асфикция е по-слаба, надземната част се развива по-бавно и листата имат жълтеникав цвят.
  • Надебеляване на стъблата – получава се при обилно азотно торене на растенията във фаза на силно нарастване. Горната част на стъблото надебелява неравномерно. Образуват се подутини и вътрешни некрози. Някои от признаците на тази болест са близки на тези, причинени от бактерии, което налага по-задълбочен фитопатопогичен анализ.
  • Листно завиване – характерно е за доматите, отглеждани за ранно полско производство. Проявява се главно през втората половина на вегетацията след прекършване на растенията. Листата се завиват ладиеобразно до фуниевидно по дължина на главния нерв. Те стават кожести, твърди на пипане и много лесно чупливи. Отначало проявите се наблюдават по най-долните листа, а по-късно обхващат и тези от горните етажи. Заболяването се дължи на физиологични смущения и въпреки сходството му с листното завиване по картофите не се причинява от вирус. Признаците се засилват при обилно едностранно торене с азот и при продължително преовлажняване на почвата. Обратното при балансирано торене и засаждане на добре дренирани почви, като се избягва преовлажняването за по-продължителен период, проявлението на болестта е по-слабо. Добри резултати се получават и при съхранение на един или два листа на горния колтук, вместо да се премахнат напълно.
  • Окапване на цветовете – получава се главно при стресови ситуации по време на цъфтежа. Ниски или високи температури, висока относителна влажност, силен вятър може да причинят абортиране на цветовете. Подобна е и картината при неправилно торене, нападение от болести и неприятели. Възможностите за намаляване на размера на това заболяване при полски условия не са  големи, когато се отнася до стресови условия по време на цъфтежа, но в оранжериите намесата в това отношение може да бъде доста активна.

 

 | Views: 1874 | Прочетено във Вестник за градината