Енциклопедия

Раздел Статии:

Наложен пелин се прави само по време на гроздобера

Наложен пелин се прави само по време на гроздобера

Пелинът е слабо алкохолна, оригинална старобългарска напитка с приятен горчиво-сладък вкус и билков аромат. Има три разновидности: газиран, обикновен и наложен (калоферски, осмарски). Последният може да се приготви само по време на гроздобера. Пелинът се причислява към билковите вина, каквито е приготовлявал Хипократ още от 80 г. пр.н.е.

 

Ред върху ред

 

В чисто каче или отдънено буре и изправено на едното си дъно се нареждат на пластове последователно: грозде, плодове, различни билки и благоуханни растения между тях. Поставя се канелка (кранче), пред която от вътрешната страна се закрепва дренаж от измити лозови пръчки, за да се улесни по-пълното изтака-не на готовия пелин. Съдът се зарежда с грозде (желателно е да има и от ароматните сортове), пласт нарязани ябълки, дюли, круши. Над всеки пласт се разстилат нарязаните билки, докато се напълни 2/3 от съда. Сместа се залива с хубаво, за препоръчване старо вино. Ако с такова не разполагаме, използваме младо, но приготвено в началото на гроздобера, което навреме е преточено и освободено от утайката. Отгоре се поставя приспособление (лъжливо дъно), което осигурява непрекъснато потапяне на съставките. Поставя се капакът и желателно е същият да се замаже, за да се предотврати излитането на въглеродния двуокис, който се образува от слабата алкохолна ферментация на гроздовите зърна и му придава лека газировка. Зареденият съд се съхранява в помещение с температура 14-16°С.

 

Две седмици се претака

 

Добре е пелинът да се преточва два-три пъти в продължение на 10-15 дни, подобно на претакането на зелето за активизиране на алкохолната ферментация в гроздовите зърна, вече пукащи се. Виното извлича приятна горчивина и аромат от билките и растенията, а от гроздето се долавя приятна сладникавост. През няколко дни се дегустира и когато одобрите качеството му, започва консумацията. За да увеличите количеството на пелина след всяко изтакане прибавяйте в съда същото количество вино. Това не може да става непрекъснато, като съотношението достига максимума 1:3. Ако сладостта не ви задоволява, прибавете му 20 г захар на всеки литър.

 

Тайната е в билките

 

Билковата смес се доставя от агроаптеките. Ако някой желае да си приготви сам тази важна съставка на пелина, да има предвид, че основната й част е билката пелин, достигаща до 40 %. В различни количества участват: ко-риандър, комунига, маточина, босилек, червен кантарион, бял равнец, мента, жълт кантарион, мащерка, лавандула, лайка, бъзов цвят, риган. Те се нарязват, а семената се използват цели.

 

Джибрите не стават за ракия

 

Пелинът се консумира с основното ястие, но може да се приема и като аперитив благодарение на билковия екстракт в него.

Обръщаме внимание на почитателите на тази напитка, че сместа от билки, грозде и плодове не трябва да се изварява (дестилира) за ракия, понеже в нея ще преминат етерични масла, предимно от билката пелин, които са вредни за човешкото здраве.

 

 | Views: 315 | Прочетено във Вестник за градината