Енциклопедия

Раздел Статии:

Може ли да се варосват дърветата и през декември?

Може ли да се варосват дърветата и през декември?

В доста дворове и вилни места досега не са успели да намажат с варов разтвор стволовете и дебелите клони на овошките. Необходимо е това мероприятие да се извършва периодично. Целта е целогодишно тези части да бъдат защитени от измръзване и много неприятели, съкращаващи живота на дърветата.

През зимата при слънчеви дни южната част на ствола и дебелите клони се нагряват сравнително силно. През нощта температурата може да се понижи до минус 15 градуса. В резултат на тези резки промени живата кора на мястото на слънчевото огряване може да загине. Като предпазно средство стволът и дебелите клони трябва да се намажат с гъсто варно мляко, приготвено от 10 кг прясно гасена вар, 5 кг глина и 30 литра вода. Ако са необходими по-малки количества, може да се спазят пропорциите в намалени обеми. Положително влияние срещу неприятелите оказва прибавянето към тази смес и на 20 мл дурсбан 4Е. Короядите, дървесиноядите и други неприятели изгябват да снасят яйцата си на така обработена кора на дърветата. Намазването с варно мляко сега е жизнено важно за прасковите и особено за кайсиевите дървета.

Възможно е тази дейност да се извърши и през декември, и през януари. Достатъчно е да се избере сравнително топъл ден, без сняг и лед върху дебелите крони и стволове на дърветата.

 | Views: 882 | Прочетено във Вестник за градината