Енциклопедия

Раздел Статии:

Можем ли сами да определим киселинността на почвата

Можем ли сами да определим киселинността на почвата

Абсолютно невъзможно е това да бъде направено в домашни условия. Вкисляването на почвата се определя единствено след специфични анализи. Вие може само да се ориентирате дали почвата е кисела или не. На силно вкислените почви тревната растителност е много еднообразна. Почти не се развиват бобовите треви, а плевелите са представени от полски хвощ, теснолист живовляк, полско великденче, колянка.

Растенията реагират силно на високата почвена киселинност, като най-уязвими са младите. Забавя се растежът на корените, те се оцветяват в жълто или кафяво, тъканта им се превръща в слизеста маса, почни не се образуват странични коренчета и коренови власинки. Деформират се младите листа, те остават малки, тесни, изкорубени. По тях се появяват виолетови петна или черно-кафяви и черни точици, хлорозите преминават в некрози, започващи от периферията. Заболяването тръгва от най-младите листа, растението придобива „храстовиден” хабитус, вегетационният връх загива, а по-късно може да умре и цялото растение.

 

Мерките: вар или оборски тор

 

Освен варуването за неутрализиране на почвената киселинност успешно може да се оборски тор.  Той не само обогатява почвата с хранителни елементи, но и оказва положително влияние върху киселинните й свойства, като я предпазва от допълнително вкисляване.

 

Всеки има различна поносимост

 

Културите понасят в различна степен почвената киселинност. Условно устойчиви са доматите, картофите, ръжта, просото, ленът, репичките и алабашът. По-чувствителни са фасулът, грахът, краставиците, лукът, салатите, целината и слънчогледът. Не понасят киселинноста люцерната, цвеклото, спанакът, главестото зеле, ягодоплодните. Много чувствителни са почти всички овощни видове.

 

 | Views: 312 | Прочетено във Вестник за градината