Енциклопедия

Раздел Статии:

Лавандула става и на бедни почви

Лавандула става и на бедни почви

Лавандулата не е взискателна. Има мощна коренова система, подходяща е за голите планински склонове и за укрепването им против ерозия. Тя е многогодишно полухрастовидно растение. В полупланинските райони се отглежда обикновената лавандула. Тя обича прохладния климат и дава високи добиви с цвят и висококачествено масло. В полските райони се сади широколистната лавандула, която издържа на по-големи горещини.

Лавандулата е студоустойчиво растение, но през лятото изисква интензивно слънчево греене. Силната светлина е важна за образуване на етиричното масло. Предпочита леки, отцедливи, рохкави почви с алкална до неутрална реакция. Отглеждана на бедни почви, реагира добре на органично и минерално торене.

Размножава се предимно с щеклинги и издънки, но може и чрез семена. Щеклингите се вкореняват през септември-октомври. Нарязват се корените с 1-2 см стъбла или разклонения (около 10 см) и се засаждат в студени парници, където се отглеждат както зеленчуковия разсад. Вкоренените растения на следващата есен се засаждат на полето.

Лавандулата се размножава и чрез издънки. Те се отрязват през пролетта от старите туфи и се заравят с пръст. Вкореняват се по същото време и се засаждат през есента.

Семената се сеят късно на открити лехи, никнат през пролетта, а наесен разсадът се засажда в редове на 80 см и растояние 40-50 см между растенията в реда.

Лавандулата се отглежда в продължение на 15 години на едно място. През първата година се оформят храстите, а през втората започва беритбата на цветовете.

За 10 кв.м са необходими 20 растения.

 

 | Views: 180 | Прочетено във Вестник за градината