Енциклопедия

Раздел Статии:

Къде се крият нитратите?

Къде се крият нитратите?

Нитратите са соли на азотната киселина, които натрупват в зеленчуците благодарение на способността им да поглъщат от почвата повече азотни съединения, отколкото са им необходими. Така растението преработва част от нитратите в растителни белтъчини, а останалите се акумулират в корените, стъблата, листата и плодовете на зеленчуците.

При използването на големи количества органични и минерални торове, особено азотни, съдържанието на нитрати може да се увеличи значително в бързо растящите листни и кореноплодни зеленчуци. В зависимост от акумулирането на нитрати зеленчуковите видове се разделят в 3 групи – силно, средно и слабо акумулиращи. Най-много нитрати има в салатите, марулите, спанака, зеления лук, зеления чесън, тиквичките, пъпешите. Средно акумулиращи нитрати са репички, моркови, картофи, главесто зеле, дългоплодни краставици, а най-малко нитрати могат да задържат доматите, пиперът, патладжаните, лукът, зеленият грах, дините, късноплодните краставици.

 

Продукцията е нетрайна

 

За да се намалят нитратите в зеленчуците, стопаните трябва да са наясно с химическото съдържание на почвите, особено в оранжериите. Агрохимичният анализ на почвите обаче може да се прави само от големи производители. Когато азотът е повече от фосфора и калия в почвата, то тогава нитратите значително се увеличават. Вредните вещества в зеленчуците могат да се увеличат и при едностранно торене с азот, което се практикува от много градинари, стремящи се към високи добив и едри плодове. Такава продукция е нетрайна и не може да се съхранява и преработва.

Най-много нитрати се натрупват през есенно-зимния и ранно пролетния период, когато фотосинтезата на растенията се затруднява заради липсата на светлина. Високата влажност, съчетана с ниската температура, води също до натрупване на нитрати. Затова в облачно време градинарите трябва да се въздържат от обилно подхранване през вегетацията на културите.

 

Спира се месец преди реколтата

 

Не трябва да подхранвате зеленчуците повече от 2 пъти по време на вегетация. Изключение може да се допусне само при средно ранните домати и пипер, при които можете да внесете азот до 3 пъти.

Торенето с азот трябва да се преустанови един месец преди прибиране на реколтата. Освен това внасянето на тези вещества трябва да се съобразява с културите, сортовете, и технологията на отглеждане.

Продукцията от зеленчуци трябва да се прибира, когато плодовете са добре узрели, иначе нитратите са 3-4 пъти повече. Берете в следобедните часове, и то в слънчеви дни. Когато консумирате, имайте предвид, че краставиците, картофите, дините, пъпешите и тиквичките натрупват нитратите в кората, зелето – в горните листа, репичките – в опашките, кореноплодите – в горната и долната част, пиперът – в горната семенна част. Листните зеленчуци трябва да се измиват обилно с вода.

 

 | Views: 132 | Прочетено във Вестник за градината