Енциклопедия

Раздел Статии:

Колко дълбоко да обърнем градината?

Колко дълбоко да обърнем градината?

На каква дълбочина трябва да се обработи градината, за да може земята да ражда богато? На този въпрос няма еднозначен отговор. Принципът е следният – за зеленчуци с плитка коренова система е достатъчно почвата да бъде прекопана на 20 см. Тази дълбочина стига за пипера, фасула, краставиците, луковете, спанака, салатите. Ако обаче ще засаждате растения с по-дълбоки корени като доматите, зелето, кореноплодните, тогава няма да мине без риголване. Трябва да изорете място на 60-70 см дълбочина.

В случай че в градината почвеният слой е по-тънък, има начин и там да отглеждате зеленчуци. Всяка година копайте така, че да изваждате малко и от по-неплодородния долен слой. Постепено в продължение на няколко години ще успеете да увеличите почвения слой и той ще е достатъчен за доброто развитие на зеленчуците. Разбира се, през това време ще внасяте обилно органични торове – оборски тор, изгнила шума, компост.

По принцип всички с изключение на някои кореноплоди харесват обилното торене с угнил оборски тор. Внася се преди основната обработка на почвата. Повечето с изключение на целината, зелето и салатното цвекло са чувствителни към хлорните форми на калиевите торове. При това пълна непоносимост имат краставиците, салатите, пиперът, лукът, дините, пъпешите, фасулът – те трябва задължително да се торят с калиев сулфат.

 

 | Views: 155 | Прочетено във Вестник за градината