Енциклопедия

Раздел Статии:

Картофите лекуват артрит

Картофите лекуват артрит

През 16 век испанците пренасят картофите, родени в планините на Чили и Перу, в Европа. На стария континент те дълго време били пренебрегвани, смятали ги за отровни. Когато обаче ги вкусили, европейците  бързо оценили качествата им и започнали да ги отглеждат масово.

Заради високото си съдържание на нишесте, картофите се доближават до хляба, не е вярно обаче, че консумацията им трупа излишни килограми. Те са ниско калорични. В 100 г  картофи има едва 80 калории, което ги прави подходящи за хората с наднормено тегло. Освен това имат и изразен диуретичен ефект. Условието е да се ядат варени или печени. При пържене поемат много мазнина и стават висококалорични.

Картофите са богати на витамини, особено сериозно е присъствието на витамин С.  Само 200-300 г  от този зеленчук покриват дневната нужда от този витамин. За да се съхрани в максимална степен витамин С, препоръката е картофите да се варят добре измити и необелени. Много често домакините ги белят и ги натопяват във вода, а готвенето оставят за след няколко часа. В такъв случай витамин С преминава във водата,  тъй като е водоразтворим. За да спре този процес, обелените картофи трябва да стоят в студена подсолена вода.

  • Изобилието от калий в картофите ги прави подходящи за лечебна храна на страдащи от сърдечно-съдови заболявания.
  • Пресният сок от сурови картофи се използува отдавна при лечение на гастрити, язви и диспепсия, запек и други смущения в храносмилането. Дневната доза е 150 мл.
  • Ако ви болят очите и клепачите подпухват, поставете за 10-15мин компрес с резенче пресен картоф. Този компрес се използува и за ликвидиране на торбичките под очите.
  • Народната медицина препоръчва сварени картофи като лапи за налагане на циреи.
  • При главоболие много помагат прясно отрязани филийки картоф, поръсени с малко смляно кафе и наложени върху слепоочията.
  • В 2 л кипяща вода се пускат 1 кг добре измити, небелени картофи. Варят се, докато водата остане наполовина. Течността се пие през целия ден вместо вода. Прави се 40 дни и след почивка от 10 дни се повтаря. Рецептата е изпитана във времето и е ефикасна при артрит.

 

 | Views: 529 | Прочетено във Вестник за градината