Енциклопедия

Раздел Статии:

Как се култивира жълтият кантарион

Как се култивира жълтият кантарион

Лечебните свойства   на  жълтия кантарион,   познат още като звъника, са известни и използвани от най-далечното минало. Голямото търсене на международния пазар и повишени те изисквания за качеството му налагат да се отглежда, като се спазва определена технология. Така може да отговори на изискванията за качества на активните вещества.

Създадени са и сортове с високо съдържание на хиперицин. Използва се за препарати с антидепресивно и антивирусно действие.

В България билката се среща покрай пътища или изоставени ниви. Но като култура може да се отглежда и в личното стопанство.

Ако решите да култивирате тази ценна билка, изберете дълбоки и рохкави песъчливо-глинести почви, богати на органични вещества. Добри са резултатите, ако я засеете след зърнено-бобови, зимни житни, които оставят почвата чиста от плевели. Преди да обработите, наторете с 300 кг/100 кв. м прегорял оборски  тор, който се заора-ва дълбоко с есенната оран.

Билката се размножава чрез семената, разсад и като се разделят коренищата. Ако използвате семена, то от началото на октомври до средата на ноември е най-подходящото време за сеитба. За да поникнат семената, е необходима ниска температура. Ако нямате достатъчно семена, може да отгледате билката чрез разсад. Вегетативното размножаване се прилага обикновено на ограничени площи късно през есента или рано напролет. Тогава коренищата се разделят на части с по 2-4 пъпки.

Сее се в редове, оставят се 20 см между тях, семената се пускат на дълбочина 4-5 см. Когато започнат да никнат, е нужна влага, затова, ако е сухо, поливайте. Ако пък сте отгледали разсад, растенията трябва да са достигнали 10 -12 см височина и да имат добре развита коренова система. Засаждат се на разстояния 40×30 см.

 

Цъфва още първата година

 

Жълтият кантарион започва да цъфти още от първата година – края на август и началото на септември. През следващите години цъфтежът е интензивен, образуват се голям брой стъбла върху едно растение. Започват да цъфтят от юни до август. Стръковете са използваемата част. През вегетацията почвата се поддържа чиста от плевели и при нужда се полива. През активния растеж и цъфтеж се подхранва с амониева селитра. Билката се прибира от началото до масовия цъфтеж.

 

 | Views: 194 | Прочетено във Вестник за градината