Енциклопедия

Раздел Статии:

Как да се лекуваме с хвойна

Как да се лекуваме с хвойна

От различните видове хвойна най-ефективна по лечебните си качества е обикновената хвойна.  Плодовете на обикновената хвойна, използвани за лечебни цели, се събират през есента. При прибирането им под храста се постила найлон или рогозка. Плодовете се удрят с пръчка по стъблото и клоните. Зрелите ще паднат върху постелката, а зелените ще останат на храста. Събраните плодове се изчистват от примесите , изсушават се на въздух (не ви препоръчваме да го правите в пещ). Съхраняват се в двупластови торбички или в хартиени пакети.

Като лекарствена суровина се използват зрели плодове, млади клонки, коренова дървесина и корени на хвойната. Плодовете съдържат етерично масло, захари (гликоза и фруктоза), смола, ябълкова, мравчена и оцетна киселина,восък, минерални соли, фитонциди и други ценни вещества. От плодовете се получава хвойново масло, което се употребява за лечение на кожни болести и за инхалации при простудите. Външно се използа за лечение на кожни проблеми и ревматични болки в ставите и мускулите.

Хвойновите плодове се прилагат като пикочогонно, отхрачващо и  подобряващо храносмилането средство, а също и за дезинфекция на пикочните пътища при болести на черния дроб, бъбреците, при камъни  и пясък в бъбреците). Плодовете на хвойната активизират секреторната функция на жлезите с вътрешна секреция и  подобряват кръвоснабдяването на слизестите обвивки и тъкани в организма.

От хвойновите плодове с лечебна цел се приготвят чайове, отвари, настойки, сиропи или се ядат сурови. При болести на бъбреците, пикочния мехур, на черния дроб, при ревматизъм и подагра препаратите, приготвени от хвойновите плодове с прилагат като болкоуспокояващо средство. Има данни, че плодовете на растението увеличават млякото на кърмачките.

 

Чай от хвойна

 

Чаят от плодовете на хвойната подобрява храносмилането и лекува редица заболявания на белите дробове и на горните дихателни пътища, усилва работата на бъбреците и промива пикочните пътища.

 • 1 с. л. пресни размачкани плодове се заливат с 1 чаша кипяща вода. Чаят се пие с профилактична цел по 1/3 чаша 3-4 пъти дневно след хранене.

 

Сироп от хвойна

 

Особено полезен като общоукрепващо средство, богато с калий и магнезий, е сиропът от плодовете на растението. Прилага се при нервно изтощение, за възстановяване на силите при голямо физическо натоварване и при авитаминоза. Помага за извеждане на шлаките от организма и намалява холестерола в кръвта. Ефикасен е и за профилактика и лечение на простудите, благоприятно  действа на умствената дейност, укрепва нервната система.

 • За приготвянето на сиропа в емайлирана тенджерка 100 г изсушени плодове се заливат с 2 чаши кипяща вода. Плодовете се варят, докато омекнат. След това се размачкват и отварата се прецежда. Добавя се за вкус захар на пясък и сиропът се разбърква, докато се получи еднородна консистенция. Сиропът се приема 1 месец по 1 ч. л. 3 пъти дневно след хранене в чист вид или с горещ чай.
 • При болки в стомаха от младите зелени шишарки на хвойната се приготвя сок чрез пресоване. Приема с по 1 ч. л. 3 пъти дневно преди хранене.

 

Настойка от хвойна

 

При лечение на стенокардия, а и като дезинфекциращо и пикочогонно средство и като средство, подобряващо храносмилането, се приготвя настойка от плодовете на хвойната.

 

Как се приготвя настойка от хвойнови плодове? 

 • десертна лъжичка смлени плодове се попарват с 1 чаша кипяща вода. Престоява 6-8 часа, прецежда се и се приема по 1 с. л. 3-4 пъти на ден преди хранене.
 • 1 с. л. плодове се заливат със 100 мл 90-процентов спирт. Престоява на топло 8-10 дни, като редовно се разтръсква. След този срок настойката се прецежда. Пият се по 10-15 капки заедно с вода 3 пъти дневно преди ядене. Спиртът може да се замени с водка, но тогава коичеството е двойно по-голямо.
 • При заболяване на ушите се препоръчва в ухото да се постави плод, обвит в напоена с настойката и леко изстискана.

 

Отвара от хвойна

 

Прекрасно лекарство е отварата от хвойнови плодове, която се използва при лечение на камъни в бъбреците, заболяване на черния дроб, при рвматизъм, възпаление на придатъците при жените и като пикочогонно срдство про отоци.

 • За приготвяне на отварата 1 с. л. плодове се заливат с чаша хладка вода. Киснат 6-8 часа, кипят 5-8 мин и се прецеждат. Приема се по 1 с. л. 3 пъти дневно преди хранене.

Отварата от плодове и клонки се използва се при липса на менструация. Отварата само от клонки се прилага при диатеза, а от кореновата дървесина – при венерични болести. При стомашна язва се използва отвара от корените на хвойната.

 • За да се приготви тази отвара например, 1 с. л. смлени хвойнови корени се заливат със 100 мл кипяща вода. Кипи 15 мин в затворен емайлиран съд. После кисне на топло 15-20 мин и се прецежда. Пие се по 1 с. л. 3 пъти дневно преди хранене.
 • При ревматизъм и подагра се правят ароматични вани с отвара от хвойнови плодове и клонки. 25 г плодове и толкова клонки се поставят да кипят 10-15 минути в кофа с вода. Тя се прецежда и се излива в подготвената вана. Температурата се повишава до 38 градуса. Ваната се прави всеки ден по 20 минути. Курсът на лечението е 10 вани.
 • За лечение на подагра, ревматизъм, болки в мускулите и ставите се приготвя отвара от хвойнови плодове без добавяне на клонки. 100 г се заливат с 2 л вода. Оставят се да кипнат, омекналите плодове се разтриват, после отварата се прецежда и с изсипва във ваната. Температурата на водата в нея, продължителността на процедурите и курсът на лечение е както при горната  рецепта (с прибавянето на клонки).

 

Отварата от хвойна е противопоказана при нефрит. Вместо отвара трябва да се дъвчат пресни плодове. Поцедурата изчиства от инфекции устата и стомаха, подобрява съставът на кръвта, лекува  стомашна язва. Лечението е следното:

 • През първия ден се изяждат 4 плода, през втория – 5, в третия – 6, през четвъртия – 7 и т. н. , докато с стигне до 15 плода през дванадесетия ден. След това започва намаляване на приетите плодове всеки ден с един, докато се стигне до пет. След 10 дни лечението може да се повтори.

В народната медицина има примери, когато при болести на черния дроб, бъбреците и пикочния мехур, за пълното излекуване се препоръчва прием до 60 плода на ден. Тази методика се прилага през пролетта, когато организмът е най-слаб и преди всичко при възрастни хора.

 

А ето и една рецепта за пикочогонен чай:

 

 • Смесват се в равни количества (по 1 част) хвойнови плодове, брезови листа и корени от глухарче. 1 с. л. от сместа се попарват с чаша кипяща вода. Сместа кисне, докато изстине, прецежда се през марля и се пие по 1 с. л. 3 пъти на ден. Използва се при възпаление на жлъчния мехур, за разтваряне на бъбречни камъни и за лечение на екзема.

 

 | Views: 9444 | Прочетено във Вестник за градината