Енциклопедия

Раздел Статии:

Как да превърнете вишната в ниско дръвче

Как да превърнете вишната в ниско дръвче

Понякога вишневите дръвчета израстват мощно и нависоко. Намерили плодородна почва вишната стига и четири метра. Но пък как да се бере плодът на такава височина? Короната на младото вишнево дърво може да се намали до 2,5-3 м чрез обрязване. С тази цел скелетните клони трябва да се изрежат над някоя наведенорастяща клонка. Има овощари, които се страхуват да обрязват вишната, смятайки че може да изсъхне. Вярно, такива случаи се наблюдават, но само на отслабнали дръвчета – замръзнали, болни, претоварени с реколта през годините. Ако дръвчетата са здрави, а операцията е направена технически правилно (без големи разкъсвания, а раните навреме са замазани със овощарска замазка), резитбата даже е полезна. 

Разбира се трябва да се спазват няколко условия. Преди всичко дръвчетата се режат рано през пролетта преди да набъбнат пъпките. Не бива да се правят големи рани върху централния клон, а също така върху основата на скелетните. Големите рани зарастват дълго и дръвчетата може да измръзнат през зимата. За предпочитане е част от разклоненията да се намалят до една долна, удачно разположена странична клонка.

При намаляване на височината на короната до 2,5-3 м, когато тя е 4 м и повече, се реже до две-тригодишна дървесина. Ако обаче короната е много гъста, а прирастите са се намалили до 10-12 см, се прави резитба за подмладяване /съкращаване/, това се прави в продължение на две години. След операцията в горната част на короната върху основните клони се появяват силни леторасти. Част от тях може да бъде оставени за формиране на клони, които ще заместват изрязаните и за запълване на празните пространства в короната.

 

 | Views: 362 | Прочетено във Вестник за градината