Енциклопедия

Раздел Статии:

Как да намалим метиловия алкохол в ракията

Как да намалим метиловия алкохол в ракията

Метиловият алкохол (метанол, карбинол, дървесен спирт) се получава при алкохолната ферментация на гроздови и плодови каши. В спиртните напитки той произхожда от пектиновите вещества вследствие на тяхното разпадане. Съдържанието на пектин в гроздовата мъст е по-малко. В плодовете обаче, особено когато не са добре узрели (особено ябълките), винаги се получава повече метилов алкохол. При системна употреба на ракии с по-голямо съдържание на метилов алкохол (над 4 г/л), се получават сърдечни спазми, виене на свят, увреждане на нервната система, засягане на зрението и ослепяване, а в най-лошия случай се стига до смърт. Той се характеризира с остра, неприятна миризма. Действа вредно и върху кожата.

От недобре узрелите и загнили плодове се получават по-големи количества метилов алкохол в ракиите. Прекомерното задържане на червените вина с джибрите спомага за по-голямо количество на този вреден алкохол. Забавянето на дестилацията на джибрите е вредно. От значение е и прибавката на 1 г на литър серниста (6-процентова) киселина. Алкохолната ферментация на плодовите каши не трябва да протича на слънце. Смачкването на костилковите плодове, ако предварително не са отстранени костилките, трябва да стане с обикновена гроздомелачка с разделени валци. Счупените костилки над 10 % придават неприятен привкус, но и се образува циановодородна киселина, която също е вредна за човешкото здраве.

Забавянето на изваряването на плодовите каши също води до по-големи количества на метилов алкохол в ракиите. Тук от голямо значение е отделянето на първотока, който обикновено е 1-2 литра в зависимост от големината на казана. Своевременно трябва да се отделят и патоките, което става, когато изтичащата ракия е с алкохолно съдържание на около 30 градуса.

 

 | Views: 1532 | Прочетено във Вестник за градината