Енциклопедия

Раздел Статии:

И асмата има нужда от топла завивка

И асмата има нужда от топла завивка

Практика е в районите, в които зимните температури се понижават чувствително, лозите да се загрибват. Затова по тия места те се формират нискостъблено. Не всяка зима е опасна, но всяка есен се загрибват, за да няма изненади. Дворната асма също е изложена на студа и измръзвания на пъпки и пръчки са напълно възможни.

Когато асмата е оформена правилно, не е трудно и за нея да се предприемат необходимите мерки. Трябва са се снеме от носещата конструкция и с леки тласъци стъблото да се огъне така, че кордоните да полегнат на земята. Така вече те с плодните звена по тях може да се зарият с почва, която ще ги предпази от измръзване. Разбира се, преди това трябва да бъде извършена резитба, ако не пълна, поне частична. Някои пръчки може да се запазят, като отчасти или напълно се покрият с пръст.

При огъването на стъблата старата кора ще се напуква и ще се лющи. Това е много удобен момент да я премахнете напълно. Остане ли по стъблата, не разчитайте, че тя ще ги пази от студа. Съберете я и я изгорете. В нея са се настанили да зимуват различни вредители.

 

 | Views: 108 | Прочетено във Вестник за градината