Енциклопедия

Раздел Статии:

Използвайте мулч вместо мотика

Използвайте мулч вместо мотика

Лятото е в разгара си и зеленчуците в градината, за наша радост, са се разраснали като гора. Междуредията са отеснели толкова, че не можем да използваме градинарските инструменти и плевенето вече ще става само ръчно. Това не е сложна работа – бурените вече не са така мощни, както в началото на лятото. Те са останали в сянката на зеленчуковите листа, изтощени са от пре-копаването, едва се държат в земята. Тънки и бледи са, но не бива да ги подценяваме – в момента, в който се освободи светло място, те ще заякнат й ще превземат лехите. Затова е по-добре да ги изскубнем, дори културата в лехата да е готова за прибиране. Тъй като са относително малко, не си струва да трупаме тези треви в компостната купчина. По-лесно е да ги оставим на пътечките, където ще изсъхнат. Трябва да внимаваме обаче с разцъфтелите плевели -даже изтръгнати от почвата, те са в състояние да вържат семена.
През втората половина на лятото можем да заменим плевенето и окопаването с мулчиране. То ще ни спести и част от поливките. Достатъчно е да насипем между лука, морковите и целината двусантиметров слой от рохкава хумусна почва или компост, а между доматите и пипера – нарязана слама, талаш, суха трева. След това няма да има нужда от поливане – дъждовната вода ще е напълно достатъчна. Е, ако
времето се засуши твърде продължително, ще се намесим, разбира се, с маркуча. Това обаче не се отнася до късното зеле и карфиола – тях трябва редовно да поливаме през мулча.
След като приберем реколтата и прекопаем лехите, този мулч ще подобри механичния състав на почвата и ще я обогати с калий и азот.

 

 | Views: 944 | Прочетено във Вестник за градината