Енциклопедия

Раздел Статии:

Изгонете белокрилката от градината

Изгонете белокрилката от градината

Трудностите при провеждането на борбата срещу белокрилката са свързани с някои нейни биологически особености. Тя е неприятел с голяма размножителна способност. Намножава се бързо в голяма плътност. Големият брой поколения, които белокрилката развива, дават възможност да се прояви явлението “устойчивост”, когато се прилага по-дълго един и същи препарат или препарати с еднакъв химически състав и начин на действие.

При белокрилката борбата се води срещу ларвите. При пръскането възрастните  белокрилки също се засягат. От значение е да се знае, че ларвите се намират по долната страна на листата и трябва да бъдат напръскани качествено. Пръска се с фина струя, която да може да проникне до всички части на растението.

Характерно за белокрилката е и това, че ларвите от последните възрасти и нимфите са засягат недостатъчно от препаратите. Предпазва ги тяхната дебела обвивка, която съдържа восъкоподобно вещество.

Изброените особености на белокрилката имат съществено значение за начина по който се води борбата.

Белокрилката е все още на полето и в градините.

 

Какво може да се направи в дворната градина?

 

Изкоренете всички зеленчукови растения и цветя, приключили развитието си. Изчистете площите от плевелите, по които белокрилката също обитава. Съберете всички отпадъци и по възможност ги изгорете или ги изнесете на подходящо място, но не ги оставяйте за дълго в двора. Те са източник на белокрилки, които прелитат в помещенията. Саксийните цветя в двора почистете от изсъхналите листа, често осеяни с мъртви и живи ларви и напръскайте с нуреле Д-10 мл (карантинен срок 28 дни). След няколко дни можете да ги приберете.

През следващата година предвидените мероприятия срещу белокрилката трябва да започнат рано, още през пролетта, след засаждането на растенията. Преглеждайте редовно растенията. При появата на единични и изхвърчащи от растенията белокрилки и единични ларви по младите листа направете първото пръскане. От голямо значение е пръскането да започне навреме, преди белокрилката да се е намножила. Срещу този неприятел са одобрени и се прилагат в практиката следните препарати: нуреле Д – 10 мл (карантинен срок 28 дни), Би 58 – 10 мл (карантинен срок 21 дни). С 7 дни карантинен срок са актелик 50 ЕК – 15 мл, вазтак 100 ЕК – 3 мл (за пипер карантинния срок е 14 дни), децис 2,5 ЕК – 5 мл, и талстар 10 ЕК – 2 мл. Фюри 10 ЕК – 2 мл е с карантинен срок 1 ден.

Дадената доза на препаратите е за 10 л вода.

 

 | Views: 1602 | Прочетено във Вестник за градината