Енциклопедия

Раздел Статии:

Зимна грижа за ягодите

Зимна грижа за ягодите

Ако някой смята, че грижите за ягодите започват през пролетта, то той греши. За ягодите опасно е измръзването, а напролет загиналите не могат да се съживят.  Истина е, че ягодата, има ли снежна покривка, издържа на студ и под минус 30°С. Няма ли сняг, и минус 15°С стават опасни за нея. Корените пък започват да измръзват и при минус 7-8°С. Тъкмо това най-вече не трябва да убягва от вниманието,

На опасност от измръзване са подложени най-много късно засадените ягоди. Неулегналата почва уляга и част от корените може да се окажат над нея. Тогава измръзват и от слаби студове. Но това може да се случи и с по-рано засадените (в оптималния срок – септември), както и със старите насаждения. Почвата през зимата в резултат на периодично променящите се температури през денонощието и в по-дълги периоди замръзва и се размразява, което също е причина за изтегляне на корените на повърхността.

Ето защо е необходимо през зимните месеци ягодите да се преглеждат по-често. Забележи ли се тенденция за изтегляне на корените, те трябва да се посипят с рохка пръст и тя леко да се притъпче. А за опазване на старите ягодови насаждения от ниски температури в безснежна зима най-добрият начин е да се покрият с тънък слой слама. Това на малка площ в дворната градина не е никак трудно.

 

 | Views: 223 | Прочетено във Вестник за градината