Енциклопедия

Раздел Статии:

Зеленчуци растат в мазето

Зеленчуци растат в мазето

Много приятно е през зимата да си отрежеш зелени листа от манголд, които растат в мазето. А те са даже по-нежни и вкусни от тези, израсли на светло.

Манголдът е роднина на салатното цвекло. По изискванията към условията на отглеждане, както и към агротехниката двата зеленчука не се отличават съществено. Манголдът издържа по-малко на ниски температури. През есента, преди настъпването на големите студове, растенията, чиито листа могат да се използват през есента и зимата, се изваждат внимателно, изрязват им се външните листа и се засаждат плътно едно до друго в пясък или почва в избата. Характерно за растенията е, че те продължават да растат и по този начин ще разполагате през студената зима винаги с пресни листа до пролетта. При липсата на светлина, новите са свежи и нежни, ще запълват нуждата по това време от прясна зеленина. У нас манголдът не е на голяма почит, но в много от страните на Европа е любим листен зеленчук, а той заслужава повече внимание. Листата са богати на минерални соли и витамини С и А, както и на белтъчни вещества, особено тези на вариетета Beta vulgaris subsp. Cicla f. hortensis.

Цветното зеле също може да се доотглежда в мазето. Когато температурите в градината спаднат от 0 до 4-5 градуса, то не трябва да остава навън. А растенията все още не са съвсем готови да се режат. Ако имате студени парници може да ги пренесете там, но при липса, използвайте избата. Растенията не са могли да образуват нормална глава, но са добре облистени, със здрави и неповехнали листа, тогава внимателно ги изваждате с голяма буца почва около корените и ги нареждате едно до друго за доотглеждане. Нарастването на главата става за сметка на резервните вещества в листата. Свежите глави през студените месеци ни даряват ценни вещества – лесно усвоими белтъчини, много витамини – С (два пъти повече от главестото зеле), витамин В1, В2. То е превъзходна диетична храна.

Дръжковата целина се използва често като се бланшира. Така става по-крехка и вкусна за консумация. Има различни начини за бланширането й, но много успешно е бланширането в тъмни изби. Тогава растенията се изваждат с голяма буца пръст около корените и се засаждат във влажен пясък, като добре се загърлят високо, да се покрият дръжките изцяло. Това дава възможност да се получат по-нежни дръжки, които са предпочитани за по-добрия вкус и аромат на ястията и супите.

 | Views: 187 | Прочетено във Вестник за градината