Енциклопедия

Раздел Статии:

Защо съхнат листата на марантата?

Защо съхнат листата на марантата?

Марантата, този екзотичен представител на растителното царство ни дарява с много красота.  Листата на маранта триколор са като изрисувани от четката на вълшебен художник. В замяна изискват внимание и грижи, затова трябва да познаваме техните изисквания. Родината на марантата е Бразилия, където често наричат това растение “барометър”. И наистина, няколко часа преди буря или при промяна на времето, листата се повдигат нагоре и се завиват като фуния.

Сухият въздух кара растенията да страдат. Първо покафенява периферията на листата, а по-късно те изсъхват. Със загуба на листата, растенията забавят развитието си и страдат. Ако забележите подобни признаци по вашата маранта, поставете саксията в голяма подложка, в която има пясък или мъх, които трябва винаги да са влажни. Изпаряващата се от там вода ще създава благоприятен режим за укрепване и разхубавяване на растенията. Може също да покриете повърхността на саксията с влажен мъх. Но най-сигурно е редовно да пулверизирате растенията,  през зимата по-рядко, но през лятото всеки ден задължително с хладка вода.

До засъхване на листата може да се стигне по друга причина – прекалено силно слънчево огряване. В този случай те избледняват и постепенно засъхват. Изводът е да не ги поставяте на силно слънце, а да ги засенчвате.

 

Не се престаравайте

 

Можете да накарате вашите растения да страдат и ако се престаравате. Така ако забележите че са отпуснати, имат вид на повяхнали, а почвата е влажна, това показва че сте прекалили с поливането. Когато листата започнат да се огъват и се покриват с петна, а по-долните да пожълтяват, това означава, че водата не е достатъчна. Запомнете – между две поливки почвата не трябва да изсъхва!

 

 | Views: 276 | Прочетено във Вестник за градината