Енциклопедия

Раздел Статии:

Защо виното ми стана на оцет?

Защо виното ми стана на оцет?

Оцетното вкисване е най-опасната болест по вината. Най-напред трябва да се установи причината за киселия вкус. Когато гроздето не е добре узряло, във виното преминава голямо количество ябълчена киселина, която освен киселия вкус напомня и за зеленото грозде. Тази киселина постепенно намалява във виното и то заглажда вкуса си. По-опасна е оцетната киселина, която води до постепенно превръщане на виното в оцет. Тази болест се появява най-често в случаите, когато съхраняваме виното в непълни бъчви. Тогава то има голям контакт с въздуха и на повърхността му се появява тънка, сива, прозрачна ципа.

Причинителите са няколко оцетно кисели бактерии. Освен непълните бъчви, тази болест напада по-слабо алкохолните вина и когато температурата в помещението е по-висока – 30-35°С. Болестта се появява най-често в червените вина, когато те ферментират с “плаваща шапка”. Своевременно трябва да се употреби серниста киселина преди започване на алкохолната ферментация. В избичките трябва да се поддържа добра хигиена, за да не се допуска появата на оцетните мушички, които пренасят заразата. Запалете сяра, поставена върху ламаринени легенчета, и херметизирайте помещението, за да унищожите мушичките.

Чрез дегустация може да определи дали киселината е оцетна. Това може да стане и в химическа лаборатория. Ако оцетната киселина е голямо количество, излекуването на виното е невъзможно. За откислител се използва фино смлян винервайс, но това не е много ефикасно.

 

 | Views: 461 | Прочетено във Вестник за градината