Енциклопедия

Раздел Статии:

Защитете китайската роза от жегата

Защитете китайската роза от жегата

Стайният хибискус, известен у нас като китайска роза, е особен дървовиден храст със средна големина. За негова родина се счита Индия и Китай, но се среща и в Америка и Африка.

Листата на хибискуса са ярко-зелени на цвят и назъбени. Цветове  му много красиви, обикновени или мъхести, в разнообразни отенъци – жълто-бели, нежно розови, огнено-червени, виолетово-пурпурни.

Най-големи претенции хибискусът има към топлината. Добри резултати и много цветове се постигат само при оптимална температура на въздуха 20-30˚С. Слънчевото греене се отразява отлично на растението, но в най-горещите дни е добре да му осигурите малко сянка, за да не загуби пъпките си, поради липсата на вода. През тези дни хибискусът има нужда от обилно и постоянно поливане. През останалото време е достатъчно да се полива два пъти седмично. Не е желателно наводняването на корените и задържането на влага в подложката на саксията.

Изискване на китайската роза към почвата е тя да бъде лека, рохкава – да позволява оттичане на водата и достъп на въздух до корените. Особено важно е пръстта да не е сбита.

Най-доброто време за пресаждане е пролетта, когато корените са изпълнили дъното на контейнера. Преди пресаждането растението се нуждае от силна резитба – изрязване на всички клончета, почти до основата, като се остави само дървесината и съвсем малко листа, в средата на лятото растението ще бъде гъсто разклонено и отрупано с цветове.

 

 | Views: 600 | Прочетено във Вестник за градината