Енциклопедия

Раздел Статии:

Засейте цветните семена в стаята

Засейте цветните семена в стаята

Иска ни се по възможност най-рано да напълним цветната градина с красивите цветя, но зимата не позволява това да става на открито. Нямаме парник или оранжерия, но можем да използваме стаята, особено когато не ни трябват големи количества. Така през февруари можем да засеем семената на лобелията, салвията, карамфила Шабо, агератума.

По-късно, през март се засяват китайски карамфил, шибой, петуния, декоративен тютюн, едногодишен флокс, целозия, астри и др. Разсадът също може да отглеждате в домашно помещение.

Съдът, който ще използвате, може да е дървен, керамичен, от пластмаса. Той трябва да е дълбок поне 7 см. Преди да насипете почвата в него, не пропускайте да го дезинфекцирате, ако сте го ползвали и преди. Смеската, в която ще отглеждате растенията да е въздухо- и водопропусклива и да съдържа градинска почва, прегорял оборски тор и чист речен пясък в съотношение 3:1:1. В нея не трябва да са отглеждани цветя. На дъното поставете слой от пясък (1-1,5 см). Преди сеитбата умерено навлажнете смеската и напълнете съда до 1 см под ръба. Оставете го 1 ден да се затопли почвата и засейте семената така, че след като поникнат да имат подходящо разстояние между тях (1-2 см), за да избегнете пикирането. Семената не трябва да са по-дълбоко от 1 см, особено по-дребните. Навлажнената почва покрийте със стъкло, може и вестник. След като се покажат растенията, веднага ти преместете на светло ;ако преди са били на тъмно място и с умерена температура (обикновено 20 градуса през деня и 15 градуса през нощта). Повечето разсади на цветя изискват умерено поливане, но по-влажен въздух и почва трябват на амарантуса, балзамината, лобелията, целозията, декоративния тютюн.

Когато наближи времето за изнасянето на разсадите в градината, оставете за една седмица растенията близо до тези на открито, за да се аклиматизират.

 

 | Views: 230 | Прочетено във Вестник за градината