Енциклопедия

Раздел Статии:

Закалените овошки ще изкарат по-леко зимата

Закалените овошки ще изкарат по-леко зимата

През ноември работата в овощната градина постепено намалява. Време е да се замислите как дърветата ще преживеят идващата зима. По принцип дърветата и храстите и сами активно се подготвят за предстоящите изпитания. Но добрият градинар е длъжен да вземе мерки, за да не пострадат те от мразове, мишки и зайци.

 

Закалката на растенията не е като при хората

 

Опасността идва не от самия студ, а от образуването на лед вътре в растителния организъм. Кристалите разширяват тъканите и механично ги разкъсват. По време на закаляването растенията се стремят да се изменят така, че да се изключи образуването на лед в клетките.

Подготовката за зимата започва дълго преди истинските студове. Още през лятото меките зелени клончета се втвърдяват и обличат в дебела кора. След това растежът им завършва, а листата, след като отдадат всички полезни вещества, падат.

Когато стълбчето на термометъра приближи нулата, вътре в дърветата започва грандиозно преустройство. Растенията намаляват обмена на вещества и икономисват енергия. Клетките се сбиват една в друга и това намалява вероятността да се образува лед в тъканите. Повишава се концентрацията на захар. Съдържанието на клетките става гъсто като желе. При това положение те могат да замръзнат само при изключително ниски температури.

 

Фосфорното торене помага на растенията

 

Някои видове и сортове се закаляват успешно, други – в средна степен, а тези, които произхождат от тропиците, изобщо не могат да правят това. На закаляването може да повлие времето. Обилните дъждове или прекомерното поливане, както и прекаляването с азотно подхранване нарушават процеса на закаляването. Но фосфорното торене в ранна есен помага за успешната подготовка на растенията.

Зимната заплаха не идва само от студовете. Гладните мишки и зайци може да изгризат младата кора. Големите снегове пък чупят клоните, а в края на сезона кората на стволовете на дърветата се напукват от резките смени на дневните и нощните температури. Затова трябва да се вземат предварителни мерки срещу всички тези опасности.

Дърветата, по-млади от 12- 15 г, могат да се защитят от зайци, като стволовете се обвият с хартия или пластмасова мрежа. Покритието трябва да се сложи плътно към ствола от земята до първите скелетни клони. За да няма мишки в градината, трябва да се оберат всички растителни остатъци. Не трябва да се оставят семена, дори парчетата сапун, ако няма да зимувате на вилата.

 

 | Views: 192 | Прочетено във Вестник за градината