Енциклопедия

Раздел Статии:

Заемете се със сушенето на подправките

Заемете се със сушенето на подправките

Отглеждането на ароматни растения е занимание, за което всеки българин отделя кътче в двора си. Предпочитани ароматни треви са магданозът, копърът, чубрицата, джодженът, босилекът, маточинана, девесилът, естрагонът и др. Те придават неповторимия вкус и аромат на националната ни кухня. Когато правилно се изсушат, тези подправки не губят аромата си през зимата.

Зеленчуците могат да се изсушават на определена фаза от развитието им. Цъфтящите подправки (чубрица, босилек и други) най-добре се подлагат на тази операция при поява на първите им цветове. Тогава листата им съдържат най-голям процент етерично масло.

Отрязаните стръкчета се навързват на снопчета и се сушат на сенчесто и проветриво място. Никога не ги излагайте на пряка слънчева светлина, защото тя не само влошава вида им, но и разгражда ароматните им вещества. Снопчетата могат да се сушат самостоятелно или пък да се връзват по двойки, като се окачват, без да се допират едно до друго. При топло време сушенето им приключва след седмица. По-продължителното сушене не е желателно, защото може да се напрашат и сред тях да се заселят различни насекоми.

Листата от изсъхналите снопчета се оронват и леко натрошават, без да се стриват на прах. Прибират се за съхраняване в платнени торбички или хартиени пликчета, които обезпечават доброто проветряване. Вътре се поставят етикети с името на подправката и съответната дата.

Стъклените бурканчета, металните кутийки и найлонови пликчета не са за препоръчване, тъй като стените им може да се овлажнят и да се развият плесени.

 

 | Views: 200 | Прочетено във Вестник за градината