Енциклопедия

Раздел Статии:

Декември е добро време за събиране на калеми

Декември е добро време за събиране на калеми

Калеми за зимно-пролетното присаждане може да се вземат от  края на листопада, та чак до началото на сокодвижението. Най-уместно е да се вземат след листопада преди настъпването на големите студове. Не са подходящи студените януарски дни и то не само защото са неприятни за работа на открито, но и защото в мразовито време резитба не се прави. От друга страна затоплянето в края на зимата понякога идва по-рано, сокодвижението започва и моментът може да бъде изпуснат. И още нещо, което никак не е за подценяване: смята се, че в не особено дългия период след листопада калемите са най-добре запасени с хранителни вещества. А те оказват съществено влияние върху прихващането. Така че решили ли сте, не се колебайте.

За калеми служат едногодишни клонки. Вземат се от възрастни дървета, встъпили в плодододаване, така че всякакви съмнения в сортовите качества да отпаднат. Не всяка едногодишна клонка заслужава внимание. Тя трябва да е добре развита, с ясно обособени силни растежни (листни) пъпки, запасена с хранителни вещества. Такива клонки могат да се намерят предимно в най-добре огряваната страна на короната. Лакомците не са подходящи за калеми. Израснали от спящи пъпки (много често при по-силна резитба), те правят впечатление на силни клонки, но са по-слабо запасени с хранителни вещества, пъпките им са незадоволително оформени, което е и вероятната причина да се събуждат по-късно през пролетта. Отрязаните за калеми клонки с свързват в снопчета и без отлагане им се прикрепя етикет (приготвен най-добре от дървена дъсчица и написан с черен молив), който, ако не друго, съдържа названието на сорта, а добре е да има дата, както и някои други данни, които може да се окажат полезни.

Много подходящ начин за съхранение на калемите е засипването им с леко влажен пясък. За целта се изкопава недълбок трап, в който снопчетата се нареждат изправени. За да не бъдат повредени от полски мишки, добре е трапчето да се облицова с ситна метална мрежа, която да покрие калемите и отгоре. Върху трапчето се оформя купчинка от изкопаната пръст. Мястото на такова хранилище е северната страна на някоя постройка. Там опасността от преждевременно затопляне е по-малка, а допълнителното натрупване на сняг, покрит със слама, сено или друг подобен материал ще е още по-добра гаранция.

 

 | Views: 1656 | Прочетено във Вестник за градината