Енциклопедия

Раздел Статии:

В дъждовни години гергините загниват

В дъждовни години гергините загниват

Гниенето, причинено от гъбата Sclerotinia, е често срещана болест по гергините. Тази гъба напада и други видове цветя. Тя прониква в корените, разпространява се по всички части на растенията, но най-вече поразява клубените и долната част на стъблото. Нападнатите тъкани омекват, разводняват се и по тях се образува обилен белезникав налеп от мицела и спорите на гъбата. По-късно се появяват черни твърди телца – склероции. При нападение на кореновата част на стъблото растенията пожълтяват и загиват.

Болестта се развива при висока влажност, особено в дъждовни години. Появява се по-силно в тежки и кисели почви. В клубените заразата продължава да се развива и при съхранението. В силно заразените парцели гергини не трябва да се отглеждат.

По време на съхранение по клубените на гергините може да се появи и сухо гниене, причинено от гъбите Fusarium и Verticillium. Клубените засъхват, покафеняват и по тях се образуват купчинки от спори – розови или кафяви. Силно се нападат слабите, недозрели и недобре просушени клубени. При засаждането на такива клубени заразата се разпространява по растенията и причинява тяхното увяхване.

Гъби се развиват и върху листата на гергините и причиняват появата на кръгли жълто-зелени петна с диаметър от 2 до 10 мм. По-късно петната стават жълто-кестеняви или едри кестеняви. Листата изсъхват и окапват. Напеднените единични листа да се унищожават веднага. При по-силна поява може да се пръска с 10% бордолезов разтвор.

Гергините се нападат и от вирусни болести. Листата пожълтяват, растенията изостават в развитието си, добиват храстовидна форма и цъфтят лошо. Накрая загиват. Вирусите се пренасят от листните въшки.

 

 | Views: 198 | Прочетено във Вестник за градината