Енциклопедия

Раздел Статии:

Време е да се погрижите за младото вино

Време е да се погрижите за младото вино

Ниските температури могат да се използват за обработка, стабилизиране и подобрение на вкусовите качества на младите вина. Калиевият битартарат (тригия, винен камък) бързо се утаява под формата на малки светлокафяви кристали. Тяхното количество е по-голямо, когато виното е произведено от недозряло грозде, в което има голямо количество ябълчена киселина. Тя му придава неприятен възкисел вкус. Някои винари погрешно считат, че това е оцетна киселина, и се страхуват за бъдещото развитие на виното си. Студът, утаявайки винения камък, гарантира, че бутилираното и съхранено вино няма да покаже утайка от винен камък. Това се случва често, когато оставим виното в хладилника преди консумация.

Охлаждането ускорява утаяването и на част от белтъчните вещества. Това улеснява и ускорява бистренето на вината, когато се вкарват в него бистрители (бентонит, желатин). Подобно е действието и върху пектиновите вещества. Студът влияе върху вредната микрофлора във виното (спори, ферменти, бактерии) и се счита, че е оздравено и по-мъчно може да заболее.

Част от дъбилните вещества (танини) се утаяват и така се намалява грубостта на вината. При ниски температури виното поглъща повече кислород, който е агент на съзряването му. В случая охладеният еликсир ще изпревари развитието си и ще стане по-рано готово. Ниските температури предотвратяват и железните пресичания, от които особено белите вина посиняват.

При домашни условия може да се използва естествения зимен студ като безплатно лечебно средство. За целта буретата с бяло вино могат да се изкарат навън на открито или да се отворят прозорците на избичката. Но, обръщаме внимание, температурата не трябва да пада под минус 4 -5 градуса, а охлаждането да е максимум 5-7 дни.

 

Под нулата става розе

 

Температурата на червените вина не трябва да е под 0 градуса, освен ако желаем да намалим тъмночервения цвят. В противен случай багрилната материя се пресича и намалява интензитът на цвета. Така може да получите розово вино (розе), който тип вино сега е на мода.

 

Може да вдигнете градуса

 

Когато температурата е под посочените границзи, виното може да замръзне и тогава вошава вкуса си. Някои винари считат, че така могат да увеличат алкохолното съдържание на виното. Ледът на замръзналото вино е разположен около стените на бъчвите. Виното се изтака и в него може да очакват по-големи алкохолни граници. Ледът се разтапя и течността може да се прибави към джибрите или винената кал за изваряване (дестилация), понеже съдържа, макар и малко, количество алкохол. Този метод ви препоръчваме да използвате в краен случай, защото променя вкуса в нежелани посоки.

 

 | Views: 196 | Прочетено във Вестник за градината