Енциклопедия

Раздел Статии:

Време е да засадите арпаджика

Време е да засадите арпаджика

В периода около средата на октомври до първата половина на ноември може да се засади на открито едър арпаджик (попска, балучка) за ранно пролетно производството на зелен лук. Използват се главичките с размери над 22 мм (25-35 мм), като същевременно се оползотворяват и по-едрите и деформирани луковици. От тях в този случай се получават повече растения. Реколтата е готова през април. От по-дребните луковички, зеленият лук става малко по-късно – с около месец. Точният срок на засаждане зависи от конкретните метеорологични условия. Засаждането може да се направи поетапно. Предзимно засаждане на лук за глави може да се направи в перода ноември – декември, като се използват по-дребните луковички с размери по-малки от 1,5 см.

Зеленият лук се отглежда като предкултура и за това площта се наторява през есента, според нуждите на основната култура – обикновено ранни домати, пипер, патладжан, зеле, краставици и др. Парцелката се почиства добре и се наторява с угнил оборски тор. Допълнително се внасят суперфосфат и 1-1,5 кг/100 кв.м) амониева селитра. Добре изораната или прекопана почва се разрохква, оформят се лехите и се изравнява с дъска. Луковичките се засаждат във влажна почва, в плитки браздички през 10-12 см, на разстояние една от друга 6-7 см и дълбочина 5-6 см. Дъното на браздичката не трябва да бъде уплътнено, за да успеят коренчетата да проникнат дълбоко и  да не повдигнат луковичките над повърхността.

При желание за получаване на по-ранна реколта – в периода декември-март,  се използват култивационни съоръжения, различни видове парници и полиетиленови оранжерии. Срокът на засаждане в неотопляемите парници е от края на септември до края на октомври. От тях продукцията постъпва към края на януари, което е в зависимост от слънчевите дни. От декември до началото на януари луковиците може да се засадят в полутопли парници, където се създават условия за по-бърз растеж и съответно реколтата постъпва след около 40-45 дни от засаждането.

 

 | Views: 480 | Прочетено във Вестник за градината