Енциклопедия

Раздел Статии:

Бордолезов разтвор пази прасковите

Бордолезов разтвор пази прасковите

Нагърчването и избледняването на младите листа на прасковите още в ранна пролет, което предизвиква основателно безпокойство у стопаните, е известната болест къдравост по прасковата. Тя се причинява от гъбичка, чиито спори остават полепнали по пъпките, по гладката млада кора и в пукнатините на старата през зимата. Напролет проникват в пъпките и деформират листата.  Срещу тази болест се извършват две-три пръскания. Изключително важно е есенното. Най-подходящият момент е, когато около 80 на сто от листата са окапали. За това пръскане се използва двупроцентов бордолезов разтвор.

Стремежът при това пръскане е разтворът да облее добре както останалите все още листа, така и всички клонки клони и ствола до основата му. Затова за разлика от летните пръскания, когато стремежът е разтворът да се изпръсква на дребни капчици, подобно на мъгла, сега дюзите трябва да са с по-голям отвор или да се нагласяват така че да изпръскват разтвора на едри капки.

С бордолезов разтвор в същата концентрация и по същия начин се пръскат в края на листопада кайсиите, черешите вишните и други костилкови видове. Това много помага срещу сачмянката, ранното кафяво гниене и други гъбни болести.

Пръскайте в топлите часове на деня и така, че ако се очаква застудяване, изпръсканият разтвор да изсъхне, а не да замръзне.

 

 | Views: 323 | Прочетено във Вестник за градината