Енциклопедия

Раздел Статии:

Балконските хризантеми имат нужда от защита през нощта

Балконските хризантеми имат нужда от защита през нощта

Късноцъфтещите сортове хризантеми позволяват да имаме красиви балкони въпреки студа. С ярките си цветове те се конкурират с японския клен, храстите с плодчета и аранжираните плодове по терасата. Освен че с топлите си цветове украсяват студените дни, те имат и друго предимство – цъфтят продължително време.

Както едногодишните, така и многогодишните хризантеми в саксии издържат ниски температури до -2 – -3 градуса. Въпреки това много е важно през тъмната част на денонощието растенията да са покрити. От сутрешните студове нежните цветове на хризантемите могат да посърнат и да станат кафяви. Завивка можете да направите от тънко зебло, фризелин или най-лесно от вестник.

На сутринта не бързайте да откривате цветето. Нека то се затопли под своята „нощна шапка”. Това се отнася и за другите растения, които са останали на вашия балкон в студеното време. Много е важно да не завивате саксийните цветя на балкона с полиетиленови материи. Растенията под такива материи отделят много влага, която после се превръща в лед.

За да цъфтят по-дълго хризантемите, поставете саксиите на място, защитено от дъждовете и снеговете. Поливайте ги внимателно – почвата не бива да пресъхва, но не трябва и да се преовлажнява. И още нещо – в никакъв случай да не остава вода в подложката на саксията.

 

 | Views: 129 | Прочетено във Вестник за градината